fbpx
011

Înțelegem că operarea afacerii dvs. vă ocupă cel mai mult timp din zi și faptul că nu trebuie neapărat să aveți cunoștințe despre modul cum se realizează un website, cum acesta se integrează pe anumite dispozitive de afișare sau ce server îmi este cel mai potrivit să-mi servească conținutul afacerii mele.

Dar, să o luăm pas cu pas, să înțelegem rolul unei agenții de web design.

CUM FUNCȚIONEAZĂ SITE-URILE?

În economia de piață, dacă te hotărăști să deschizi o afacere fizică, cum ar fi un magazin stradal, trebuie să găsești un spațiu de închiriat. Așa se întâmplă și cu un site, trebuie să găsești un spațiu pe server. Există mai multe servere care pot face acest lucru automat, însă iată o scurtă prezentare a ceea ce se întâmplă în culise.
Un server este un computer conectat la internet, cu un software care găzduiește și stochează părți din site: codurile, imaginile, videoclipurile sau absolut orice alt element al site-ului. Se numește server pentru că acesta servește conținut potrivit pentru site-ul tău.

Există multe companii și servicii care pot să găzduiască site-ul tău. Tu trebuie doar să platești o taxă de găzduire, ceea ce aduce un pic cu plata chiriei. Tot aceste companii se pot ocupa și de serviciile de mentenanță ale serverului, ca să nu-ți mai bați tu capul cu asta. De exemplu, site-ul nostru este găzduit pe un astfel de server așa cum și al tău va funcționa în aceleați condiții. Nu are rost să reinventăm roata. Găzduirea unui site este foarte la îndemână în aceste zile și este un serviciu foarte adaptat la nevoile tehnice ale afacerii dvs. Noi folosim Sitebunker.ro ca furnizor de servicii de găzduire.

ADRESĂ IP

Orice server are o adresă IP unică. IP vine de la Internet Protocol și este reprezentată printr-un șir lung de cifre. Practic, orice dispozitiv conectat la internet poate comunica cu serverul și îl poate găsi. Dar nu trebuie să-ți bați tu capul cu asta. Tu trebuie să alegi un nume drăguț pentru site care să ducă la o adresă IP numerică.
Numele de domeniu este modalitatea prin care te pot găsi potențialii clienți. Este defapt ceea ce scrii tu pe fereastra browserului. De exemplu, www.google.ro sau www.numelefirmeitale.ro.

SĂ ANALIZĂM PUȚIN.

Ceea ce scri după www este defapt ceea ce se cheamă nume de domeniu. Este modalitatea prin care utilizatorul poate să-ți acceseze adresa de site. Orice dispozitiv care caută această adresă, laptop, smartphone sau chiar tabletă, se conectează la server, iar serverul transmite aceste informații, imagini, videoclipuri, fișiere, corect, pentru ca site-ul tău să se afișeze cum trebuie în pagină.
Oare ce se întâmplă când cineva tastează o adresă de web în browser? În primul rând, browserul caută să afle cine găzduiește acest conținut, apoi ia legătura cu acel server și-l întreabă: “vrei să îmi trimiți toate elementele necesare pentru a afișa corect acest site?”, iar serverul îi spune: “binențeles, îți trimit tot ce trebuie pentru ca site-ul să se afișeze corect în pagină!”
Browserul unește toate piesele, iar utilizatorul vede pagina web. Și cam despre asta e vorba. Numai că atunci când ne povestesc în limbajul lor tehnic și încurcat ni se pare cam greu, nu?
Pe scurt, crearea unui site web ține foarte mult de cum lucrează toate aceste componente împreună. Serverul găzduiește site-ul, iar numele de domeniu arată adresa lui.

INGREDIENTELE ESENȚIALE ALE UNUI SITE

Este foarte important ca utilizatorii să navigheze ușor și să obțină ceea ce doresc. Un client mulțumit este o afacere de succes. Ești gata? Să începem cu numele domeniului. Acesta este cel pe care utilizatorii îl tastează în bara de browser ca să te găsească. Atunci când alegi un nume de domeniu, trebuie să afli mai întâi dacă este disponibil. De exemplu, numele de domeniu “brutaria-delicioasa.ro” poate fi disponibil, iar dacă nu este, nu-l vei putea folosi.

Cum poți afla dacă numele de domeniu pe care îl dorești este luat? Caută pe Sitebunker.ro ” înregistrare domeniilor” și accesează unul dintre rezultate. Acolo poți afla dacă numele domeniului tău este disponibil, iar dacă nu, poți găsi alte nume de domenii similare. Un nume de domeniu trebuie să fie ușor de reținut. El trebuie să fie clar și concis. Probabil ai întâlnit deja extensii precum .ro sau .com, dar ai putea întâlni altele care sunt disponibile și care chiar se potrivesc mai bine cu numele domeniului tău. De exemplu, ONG-urile folosesc extensia .org. Ca atare, “brutaria-delicioasa.ro”, dacă este luat, ar putea deveni “brutaria-delicioasa.net”. Am rezolvat cu numele de domenii.

STRUCTURĂ SITE

Să analizăm acum alte părți ale site-ului tău, cum ar fi pagina principală. Pagina principală este prima pagină pe care o văd utilizatorii atunci când introduc numele domeniului tău pe adresa de web. Pagina principală este vitrina ta. Acolo clienții tăi vin și află multe lucruri despre tine. De asemenea, din pagina principală pot pleca alte pagini cu ajutorul meniului de navigare. Meniul se poate afla în partea de sus a paginii sau în partea laterală, pe verticală.

Modul de organizare efectivă a unui site este foarte important. Mai întâi, gândește-te ce fel de site-uri accesezi în mod regulat și cum sunt organizate acestea. Apoi, gandește-te ce fel de conținut vrei să oferi și cum să-l grupezi într-un mod logic. Există multe instrumente de creare a site-urilor care îți pot oferi șabloane simple care te pot ajuta la început. De asemenea, poți începe cu pagini și secțiuni pe care le vezi cel mai des pe alte site-uri.

PAGINI SITE

Gândește-te la paginile “Despre” sau “Contact”. Pagina “Contact” poate să cuprindă numele tău, adresa de e-mail, numărul de telefon, sau chiar o hartă cu indicații. Pagina “Despre” poate să cuprindă fotografii cu cele mai notabile realizări. Nu există o metodă infailibilă de organizare a unui site. Este important să privești lucrurile din punctul de vedere al vizitatorului. Ce caută acesta pe site-ul tău? Ce informații vrea să găsească? Apoi să organizezi toate acestea să fie cât mai accesibile.

Să vedem ce poți găsi în paginile unui site. Poți întâlni rubrici precum: “Acasă”, “Despre” sau “Contact”. Este recomandat ca aceste rubrici să se găsească pe toate paginile site-ului pentru ca utilizatorul să se poată reîntoarce oricând la pagina de pornire. Desigur, mai poți întâlni texte, paragrafe, imagini și videoclipuri. Unele texte și imagini pot fi setate, astfel încât să facă trimitere la alte pagini de pe site-ul tău sau la alte site-uri de pe internet. Acestea se numesc hyperlinkuri sau comenzi rapide. Totodată, multe site-uri invită clienții să interacționeze prin formulare pentru a pune întrebări, prin hărți pentru a indica adresa magazinului sau prin coșul de cumpărături pentru a achiziționa direct de pe site. Așadar, dacă alegi un nume de domeniu potrivit, dacă îi atribui funcții atractive, dacă organizezi logic site-ul, îl poți face pe utilizator să găsească ceea ce caută.

SITE-URILE ȘI OBIECTIVELE TALE COMERCIALE

Când începi să creezi un site, ține cont de obiectivele stabilite, dar gândește-te și la ceea ce caută utilizatorii. De exemplu, când a fost ultima oară când ai căutat un număr de telefon pe un site? Poate ai vrut să ceri informații suplimentare, poate ai vrut să ceri indicații de orientare. A fost ușor de găsit acel număr de telefon? Dacă ai un site, plasează numărul de telefon cât mai la vedere. Poți chiar adăuga un text ca să încurajezi utilizatorul să te sune imediat. De asemenea, pagina de contact trebuie să fie ușor de găsit, dacă aceasta este prima pagină care poate fi accesată pe site. La fel, cei care accesează site-ul de pe telefonul mobil trebuie să te poată apela printr-un singur clic.

De exemplu, dacă ai o brutărie locală scopul tău este să atragi cât mai mulți clienți, iar scopul acestora este să te găsească mai repede atunci când au nevoie de o baghetă caldă. Deci, toată lumea va fi mulțumită dacă incluzi hărți cu indicații de orientare pe site. Ce altceva ar mai putea căuta vizitatorii pe site? Prețuri, oferte speciale sau poate certificate cu atestări care te califică. Asigură-te că ai toate aceste informații ușor accesibile și în acel moment obiectivele tale comerciale se vor alinia cu nevoile utilizatorilor tăi. Dacă dorești să aflii despre cum poți să monitorizezi activitățile vizitatorilor tăi de pe site, Netzone te poate ajuta cu rapoarte despre Google Analytics. Deocamdată, vom vorbi despre conținut sau, mai degrabă, despre textul din paginile tale.

CUM E MAI BINE

Textul folosit nu trebuie să fie o simplă prezentare de vânzare. De cele mai multe ori, se recomandă evitarea jargonului tehnic și a promovărilor excesive. Încearcă să vi în întimpinarea nevoilor clientului tău și să-i remediezi orice probleme cu care acesta se confruntă. În acest sens, conținutul site-ului tău va deveni mult mai util și, bineînțeles, mult mai atractiv. Dacă nu ai un public format din astrofizicieni, încearcă să explici noțiunile printr-un limbaj obișnuit și spune o poveste prin care să te adresezi vizitatorilor. Părerile clienților, comentariile, recenziile despre produse și servicii sunt optiuni binevenite în site. Vizitatorii nu petrec mult timp pe site și pot să citească textele repede sau să nu le citească deloc, însă imaginile, titlurile, meniurile de navigare, îi pot ajuta să găsească ceea ce caută înainte de a părăsi site-ul. Netzone va creea un site ținând cont de obiectivele tale comerciale și de dorințele utilizatorilor și vei avea șanse de reușită.

CREAREA UN SITE UȘOR DE UTILIZAT

Netzone va realiza site-ul tău să fie cât mai ușor de utilizat, adică vorbim despre “usability”. “Usability” este un termen în engleză care descrie cât îi este de ușor utilizatorului să găsească ceea ce caută sau să realizeze ceea ce dorește pe site-ul tău. Vom analiza mai multe metode ca site-ul tău să fie intuitiv, de la navigarea simplă și clară, până la importanța unui conținut coerent. Totodată, îți vom explica cum scrierea unui conținut pe site poate să crească eficiența acestuia.

Mai întâi, să ne uităm la navigare. Adică la elementele care-l îndrumă pe vizitator prin site-ul tău. O navigare bună înseamnă aranjarea lucrurilor pe site într-un mod cât mai logic pentru vizitatori. Să prespunem că ai un magazin fizic, de exemplu, o băcănie. Trebuie să te gândești să aranjezi produsele cât mai logic. Poate ți-ai dori ca tăvile cu plăcinte să se afle într-o parte, iar tăvile cu brioșe să se afle în partea cealaltă. Pe site poți organiza elementele exact la fel, iar prin navigarea în meniul principal, utilizatorii vor vedea ce găsesc în fiecare secțiune, la fel ca și în magazinul fizic.

CUM FAC?

Dar ce se întâmplă atunci când utilizatorii nu găsesc ceea ce caută? O idee bună ar fi includerea unei bare de căutare, mai ales dacă site-ul are multe pagini și produse. Inserează o bară de căutare pe fiecare pagină a site-ului tău, pentru ca utilizatorii să găsească ușor ceea ce caută.

Alt lucru de luat în considerare despre navigare. Atunci când utilizatorii se află pe un site, ei se așteaptă ca lucrurile să funcționeze într-un anumit mod. Să prespunem că ești pe un site și vrei să te întorci la pagina principală. Dai clic pe logo, nu-i așa? Ei bine, toată lumea face asta. Așa că asigură-te că ai un logo pus pe fiecare pagină și că atunci când cineva dă clic pe el se întoarce la homepage.

Acum să vorbim despre stilul și aspectul site-ului tău. Fiecare are gusturile lui, însă trebuie să ți seama de câteva recomandări generale. Mai întâi trebuie să vezi ca fiecare pagină din site-ul tău să aibă elemente de design unitare: titlurile, fonturile, imaginile. Apoi, probabil că ești tentat să folosești culori vii ca să atragi atenția, nu-i așa? Ei bine, n-o face, pentru că în mediul online vizitatorii citesc mai ușor un text întunecat pe un fundal deschis. Te-ai chinuit mult să creezi conținut pentru site-ul tău, așa că nu le da dureri de ochi vizitatorilor.

CONȚINUT RELEVANT

De asemenea, trebuie ai grijă cât de lung este conținutul pe site. Utilizatorii nu trebuie să deruleze foarte mult în jos pentru a găsi ceea ce este important pentru ei. Folosește anteturi și meniu pe partea stângă ca ei să scaneze rapid paginile și să găsească imediat ce îi interesează.

Scrie ca pentru publicul tău. Este unul specializat? Atunci folosește jargon. Dacă nu, scrie ca pentru oameni obișnuiți.

Alt sfat: încurajează vizitatorii să facă ceva atunci când îți vizitează site-ul. Acest lucru se numește “îndemn” sau “call to action” în engleză. De exemplu, dacă vrei să te sune, pune un buton cu “Sună-ne acum”. Dacă vrei să achiziționeze ceva din magazin, pune un buton cu “Cumpără” sau dacă vrei să-ți viziteze magazinul fizic, pune o hartă cu indicații de orientare.

Ca să sumarizăm, un site trebuie să fie ușor de utilizat, să aibă un design consecvent ți să fie scris în limbajul celor care vizitează site-ul tău pentru a oferi experiența pe care o caută.

Dacă ți-ai făcut o ideea despre ce cum se realizează un site și ce implică, poți cere o ofertă pentru afacerea în secțiunea Contact.

Articole similare

Lasati un comentariu